Υλοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου ΤΗΣ 2ΗΣ ΕΝ. ΤΗΣ ΔΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με θέμα: «Αξιοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών λειτουργικής διαχείρισης των Σχολικών Βιβλιοθηκών»


Αναμφίβολα, οι Σχολικές Βιβλιοθήκες συμβάλλουν ενεργά στην εξυπηρέτηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών της σχολικής κοινότητας, στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το σχολικό περιβάλλον να διασφαλίζει και να προβάλλει την πνευματική ελευθερία, την απρόσκοπτη και ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης από το μαθητικό δυναμικό, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στο να δώσουν στους/στις μαθητές/τριες τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να αξιολογούν κριτικά και να χρησιμοποιούν προς όφελος της μόρφωσής τους ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και ιδεών, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον ορίζοντα της γνώσης και της δράσης του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, Δευτέρα 07 Απριλίου 2025, υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας -με ιδιαίτερη επιτυχία- επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Αξιοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών λειτουργικής διαχείρισης των Σχολικών Βιβλιοθηκών» προς τους/τις 20 Υπεύθυνους/νες των Σχολικών Βιβλιοθηκών των Δημοτικών Σχολείων της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας που διοργανώθηκε από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης της οικείας Ενότητας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλο, σε συνεργασία με φορείς του προαναφερόμενου Σχολείου το οποίο φιλοξένησε τη δράση.

 

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση διαδικτυακών υπηρεσιών διαχείρισης των Σχολικών Βιβλιοθηκών των Δημοτικών Σχολείων εντός ενός πλαισίου αξιοποίησης των λειτουργικών δυνατοτήτων ψηφιοποίησης με κεντρική εστίαση-παρουσίαση της λειτουργίας της web2-πλατφόρμας και των προτεινόμενων πρακτικών αξιοποίησής της. Κύριος εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο εκπαιδευτικός του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας κ. Νικόλαος Γάλλος (MA, ΠΕ70) ο οποίος παρουσίασε, επιπρόσθετα, το πεδίο δράσεων του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας στο φιλαναγνωστικό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια της δράσης διατυπώθηκαν προτάσεις, δόθηκαν παραδείγματα, υπήρξαν γόνιμες και δημιουργικές παρεμβάσεις ενώ στο τέλος της επακολούθησε παραγωγικός διάλογος ανατροφοδοτικού χαρακτήρα σε ζητήματα εναλλακτικών πρακτικών αρχειοθέτησης – δανειοδότησης βιβλίων και λοιπών επί μέρους λειτουργικών θεμάτων επί του συγκεκριμένου πεδίου.

 

Για να δείτε το προτεινόμενο διαχειριστικό πλαίσιο αρχειοθέτησης – δανειοδότησης βιβλίων των Σχολικών Βιβλιοθηκών και το εγχειρίδιο χρήσης του Βιβλιοδανού, από τον εισηγητή κ. Νικόλαο Γάλλο, πατήστε εδώ και εδώ. Επισημαίνεται, ότι η πρόταση του εισηγητή είναι ευέλικτη, λιγότερο χρονοβόρα και απολύτως ενδεικτική εντασσόμενη, σαφώς, στο πλαίσιο πολλών εναλλακτικών δυνατοτήτων μηδενικού κόστους για τους/τις Υπευθύνους/ες των Σχολικών Βιβλιοθηκών.

Matthias Stom (Διαβασμα αγοριού στο φως του κεριού) 

Θερμά συγχαρητήρια στον Εισηγητή κ. Νικόλαο Γάλλο για την εμπεριστατωμένη, σχολαστική και λειτουργική εισήγησή του καθώς και σε όλους/ες τους/τις παριστάμενους/ες εκπαιδευτικούς για την έντονη και ουσιαστική συμμετοχική τους δράση. Τέλος, ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στη Διευθύντρια του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας κ. Βίνα Μάλαμα (MA, PhD., ΠΕ70) για την ενεργό συμμετοχή, τη ζεστή φιλοξενία και την αδιάλειπτη υποστήριξή της σε επιμορφωτικές δράσεις της οικείας Ενότητας.

 


Σχόλια