3η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (22-25 Μαΐου 2025)

Από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ανοίγοντας τις πύλες του (έναρξη επισκεψιμότητας) … πλημμύρισε από φως, τέχνη και παράδοση αναμένοντας τα επίσημα εγκαίνια της 3ης Εικαστικής Έκθεσης Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο «Το Φως της Μεσσηνιακής Γης», που πραγματοποιείται παράλληλα με την έναρξη του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Η Έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και έχει ως στόχο την ανάδειξη της καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών/τριών, μέσα από έργα εμπνευσμένα από τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσσηνιακής γης. Το φως λειτουργεί συμβολικά ως πηγή έμπνευσης, ζωής και ελπίδας, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και τη σύνδεση των παιδιών με την τοπική πολιτιστική τους ταυτότητα. Σε αυτή συμμετέχουν 45 Σχολικές Μονάδες της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας κατά τις ημερομηνίες 22, 23, 24 & 25 Μαΐου 2025, ως παράλληλη εκδήλωση με το «2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» του ιδίου φορέα διοργάνωσης.

Οι Σχολικές Μονάδες της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας που συμμετέχουν στην Έκθεση από την Προσχολική Αγωγή (πράσινο φόντο), την 1η Ενότητα (γαλάζιο φόντο), τη 2η Ενότητα (πορτοκαλί φόντο) και την 3η Ενότητα (καφέ φόντο) είναι οι εξής:

2Ο  Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟ ΠΑΖΛ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ

1Ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

2Ο  Νηπιαγωγείο Φιλιατρών

24Ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ της ΓΙΑΓΙΑΣ

18Ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας

10Ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας

26Ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας

19Ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας

1Ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας

1ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

4ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

3Ο  ΔημΟΤΙΚΟ ΣχΟΛΕΙΟ Μεσσήνης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΙΙΚΩΝ

10Ο  Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας «Πέτρος Θέμελης»

Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης "Γεωργακοπούλειο"

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΓΓΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΒΕΡΓΑΣ

1Ο  Δημοτικό Σχολείο Πύλου

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ)

8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

9ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

13ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

14ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

16ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

22ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΩΡΙΟΥ

1Ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ δυτ. μανησ «Π. φωτεασ»

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΠΟΥ

1Ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

18Ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Καλαμάτας

17Ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

1Ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, την Έκθεση επισκέφτηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Οικονομόπουλος, ο οποίος -αφού ξεναγήθηκε σε αυτή- είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με  τους/τις παριστάμενους εκπαιδευτικούς τους/τις οποίους/ες και συνεχάρη εκφράζοντας την ευαρέσκειά του όχι μόνον για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκθεμάτων αλλά και για την αξιοπρόσεκτη εικαστική παρουσία των περιφερειακών σχολικών μονάδων της Π.Ε. Μεσσηνίας τα οποία ανέδειξαν την περηφάνεια, την ευαισθησία, τη δυναμική και την αυθεντικότητα της ελληνικής υπαίθρου! 



Η παιδική ηλικία αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους στη ζωή του ανθρώπου, καθώς τότε τίθενται τα θεμέλια για την προσωπικότητα, την αντίληψη, τη σκέψη και τα συναισθήματα. Η εικαστική δημιουργία δεν αποτελεί ένα πολυτελές ή δευτερεύον στοιχείο στην ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών αλλά, αντίθετα, ένα αναντικατάστατο πυλώνα της ανάπτυξής τους, ενισχύοντας το σύνολο των δεξιοτήτων τους – από τη γνωστική και συναισθηματική, μέχρι την κοινωνική και πολιτισμική. Η επένδυση στην καλλιτεχνική παιδεία από την πρώιμη ηλικία αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται μέσα από τον χορό και την τέχνη γίνονται ενήλικες με αυτογνωσία, δημιουργικότητα, ευαισθησία και σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και τον πολιτισμό.


Η εικαστική δημιουργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Δεν αποτελεί απλά μία μορφή ψυχαγωγίας ή απασχόλησης, αλλά ένα ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο, μία γέφυρα επικοινωνίας του παιδιού με τον κόσμο που το περιβάλλει. Η τέχνη αποτελεί έναν από τους πρώτους και πιο φυσικούς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους. Σε μια ηλικία που η λεκτική επικοινωνία δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως, η ζωγραφική ή η χρήση των χρωμάτων και των σχημάτων δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να «μιλήσει» με τον δικό του τρόπο με την εσώτερη δική του πραγματικότητα.

Η εικαστική τέχνη αποτελεί το ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να ζωγραφίζουν, να κατασκευάζουν ή να παίζουν με υλικά, τείνουν να σκέφτονται με περισσότερη ευρηματικότητα και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα με μη συμβατικούς τρόπους. Η δημιουργικότητα δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική ικανότητα, αλλά μια βασική δεξιότητα ζωής. Η δυνατότητα να φανταστεί κανείς κάτι νέο, να πειραματιστεί και να δει τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές, είναι απαραίτητη σε κάθε επαγγελματικό ή προσωπικό τομέα. Επιπλέον, η τέχνη ενισχύει την πρωτοβουλία και την αυτονομία του παιδιού. Όταν ένα παιδί δημιουργεί ένα έργο τέχνης, μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις, να κάνει επιλογές και να αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή του.

 



Οι εικαστικές δραστηριότητες συνδέονται στενά με τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Καθώς αυτό ζωγραφίζει ή κατασκευάζει κάτι, χρησιμοποιεί δεξιότητες όπως η παρατήρηση, η μνήμη, η λογική και η οπτικοχωρική αντίληψη. Επιπλέον, οι εικαστικές τέχνες βοηθούν στη συγκέντρωση και την προσοχή. Το παιδί μαθαίνει να επικεντρώνεται σε μια δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που το βοηθά και σε άλλους τομείς της σχολικής ζωής.

 

 

Η επαφή με την τέχνη από μικρή ηλικία ενισχύει την αισθητική αντίληψη του/της μαθητή/τριας και συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολιτισμικής του συνείδησης. Τα παιδιά που μαθαίνουν να εκτιμούν την ομορφιά, τη μορφή, το χρώμα και την έκφραση, αναπτύσσουν μια πιο λεπτή και πολυδιάστατη αντίληψη για τον κόσμο. Η γνωριμία με τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, διαφορετικά ρεύματα, γεωγραφικά τοπόσημα  και πολιτισμούς ανοίγει τους ορίζοντες του παιδιού και του δίνει την ευκαιρία να αντιληφθεί τη διαφορετικότητα, τον πλούτο των πολιτισμών και τις κοινές αξίες της ανθρώπινης δημιουργίας. Επιπλέον, μέσα από την εικαστική δημιουργία, το παιδί μπορεί να εξερευνήσει την προσωπική του ταυτότητα, να κατανοήσει καλύτερα τη θέση του στον κόσμο λειτουργώντας ως μία μορφή εκτόνωσης και «θεραπείας». Τα παιδιά που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους λεκτικά, μπορούν να τα αποδώσουν μέσα από τα έργα τους αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενα άγχη, τραυματικές εμπειρίες ή να εκφράσουν ελπίδες και επιθυμίες. Το αίσθημα ότι μπορεί να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν και να το παρουσιάσουν στους άλλους ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοαποτελεσματικότητά τους. Η λεγόμενη «εικαστική θεραπεία» προσφέρει στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσουν και να επεξεργαστούν δύσκολα βιώματα.

 

 

Η ενασχόληση με τα εικαστικά δεν είναι απαραίτητα μία ατομική δραστηριότητα. Σε ένα σχολικό πλαίσιο τα παιδιά συνεργάζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, εκφράζουν απόψεις, μαθαίνουν να σέβονται τις δημιουργίες των άλλων, δέχονται κριτική, εκφράζουν με σεβασμό τη δική τους γνώμη και λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας με κοινωνική εμπειρία που προάγει την ενσυναίσθηση, την αποδοχή και την ανεκτικότητα.



Η θέση των εικαστικών μαθημάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καθοριστική για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – οι εικαστικές τέχνες συχνά υποτιμούνται, με λιγοστές ώρες διδασκαλίας και περιορισμένους πόρους. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει έντονα την ενσωμάτωση της τέχνης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά προγράμματα εμφανίζουν αυξημένη σχολική επίδοση, καλύτερη ψυχοκοινωνική προσαρμογή και εντονότερη εσωτερική παρακίνηση για μάθηση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ενισχυθεί η θέση των εικαστικών στο σχολείο με κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη, δημιουργικούς χώρους και σύγχρονα υλικά, ώστε να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να ωφεληθούν από τη διαδικασία της δημιουργίας.

 

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και που η τεχνοκρατική προσέγγιση συχνά κυριαρχεί, εκπαιδευτικοί, στελέχη, μαθητές/τριες σκέφτηκαν από κοινού να παρουσιάσουν δύο παράλληλες εκδηλώσεις με επίκεντρο την τέχνη και τον χορό επιδιώκοντας να προσφέρουν μία ισόρροπη και βαθύτερη κατανόηση του παιδικού ψυχισμού! Ειδικότερα, ως προς την 3η Εικαστική Έκθεση Μαθητικής δημιουργίας οι μαθητές και οι μαθήτριες 45 Σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας αναδεικνύουν τη Μεσσηνιακή Γη, ως έναν ιδανικό προορισμό που ξεχωρίζει για τη σπάνια φυσική ομορφιά, τον πλούτο και την της ιστορία της! Με γαλαζοπράσινες παραλίες, παραδοσιακούς οικισμούς, απέραντους ελαιώνες και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους η περιοχή αυτή συνδυάζει ιδανικά το φυσικό κάλλος με τον πολιτισμό, την αυθεντικότητα και τη γαλήνη αποτελώντας  τόπο μαγείας για  κάθε επισκέπτη/τρια.

 

Πρόκειται για ένα τετραήμερο ψυχαγωγικό ταξίδι όπου η ψυχή συναντά την ομορφιά και συγκινείται από την αρμονία, τα χρώματα, τους ήχους και τις κινήσεις που εκφράζουν βαθύτερα ανθρώπινα συναισθήματα! Θερμότατα συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες των 45 Σχολικών Μονάδων της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας για την εξαιρετική εικαστική τους παρουσία με έμπνευση, ζωντάνια, φαντασία και ξεχωριστή αγάπη για τον τόπο τους με ιδιαίτερο ζήλο και ενεργητική διάθεση! Πολλά «Μπράβο» στον Κεντρικό Φορέα Διοργάνωσης (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας) και ιδιαίτερες ευχαριστίες για την επίπονη και πολύωρη προσφορά τους με σχολαστικότητα και εμπνευσμένη επιμέλεια οργάνωσης στα μέλη της 4μελούς Επιτροπής Διοργάνωσης της 3ης Εικαστικής Έκθεσης Μαθητικής Δημιουργίας κ.κ. Αθανασία Κατσιλιέρη (ΠΕ08), Μαρία Μπουρίκα (ΠΕ08), Άγγελο Χανιώτη (ΠΕ08), Γιάννη Δρίτσα (ΠΕ32) καθώς και στους εκπαιδευτικούς κ.κ. Βασίλειο Καράμπελα (ΠΕ70) και Μαρία Κώττη (ΠΕ08) για τη σημαντική τους συνδρομή!


Θα πρέπει να αναφερθεί η ευγενική χορηγία δύο εικαστικών έργων ιστορικού ενδιαφέροντος από το Δ.Σ. Βαλύρας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Διευθυντή του Σχολείου κ. Γεώργιου Κοσμόπουλου και του Υπεύθυνου εκπαιδευτικού εικαστικής δημιουργίας της Σχολικής Μονάδας και συγγραφέα κ. Βασίλειου Καράμπελα (ΠΕ70), προς τον Καθηγητή Νεώτερης & Σύγχρονης Ιστορίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάση Χρήστου ως ένδειξη αβροφροσύνης και ανταπόδοσης των ευμενεστάτων σχολίων του στο πλαίσιο της 3ης Εικαστικής Έκθεσης Μαθητικής Δημιουργίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αλλά και ως ελάχιστη αναγνώριση της πολυδιάστατης προσφοράς τόσο του ιδίου όσο και του Τμήματος που διευθύνει στην ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της Μεσσηνιακής Γης. 


Φωτογραφικό - βιντεοληπτικό υλικό από τα επίσημα Εγκαίνια






Για να δείτε στιγμότυπα από την Επισημη Τελετή Εγκαινίων και των δύο παράλληλων εκδηλώσεων από το ενημερωτικό κανάλι Messinialiveπατήστε   εδώ και από το best-tv. gr, πατήστε εδώ  .



Σχόλια