Δ.Σ. της 2ης Εν. της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας του Δήμου Καλαμάτας – Ε.Π.Α. Καλαμάτας: Υλοποίηση Εκδήλωσης με θέμα το Διαδίκτυο

 

Σήμερα, Δευτέρα 26-02-2024, στην κατάμεστη  Αίθουσα Εκδηλώσεων του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς με γενικό τίτλο: «Η ζωή στο διαδίκτυο για παιδιά & εφήβους. Εξαλείφουμε κινδύνους. Απολαμβάνουμε την τεχνολογία» την οποία διοργάνωσαν, από κοινού, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης των Δ.Σ. της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος και η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας με την υποστήριξη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμάτας που ανήκουν στην 2η Εκπ/κή Ενότητα της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας: 5ου, 8ου, 9ου, 11ου, 12ου, 13ου, 14ου, 16ου, 22ου Καλαμάτας, του Δ.Σ. Σπερχογείας και των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.  

 
Πηγή: https://saferinternet4kids.gr/uncategorized/activities_bts2023_primaryschool/


Κύριοι/α Εισηγητές/τρια της επιμορφωτικής δράσης (18.30 - 21.00) ήταν  -κατά σειρά παρουσίασης και αντίστοιχης θεματικής- οι κάτωθι:

1. Βασίλειος Πουλόπουλος, Eπίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα εισηγητικού τίτλου: Διαδίκτυο και ψευδείς ειδήσεις (Στο μαγικό κόσμο του Διαδικτύου, που χτίζουμε πλέον με το δικό μας περιεχόμενο, μπορεί σε καμιά γωνιά του να «πετάει και ο γάιδαρος»! Πόσο όμως είμαστε προετοιμασμένοι για να απορροφήσουμε τον απέραντο όγκο πληροφοριών του; Πως μπορούμε να φιλτράρουμε πληροφορίες; Ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε; Πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε; Υπάρχει πραγματικά όριο ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια στο Διαδίκτυο; Μία προσπάθεια να δοθούν κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.).


2. Παναγιώτης Πετρόπουλος, Διευθυντής του 5ου Γ.Ε.Λ. Καλαμάτας και Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Α. Καλαμάτας, τ. Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Υπεύθυνος για την ανάπτυξη των πρώτων Προγραμμάτων Ρομποτικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θέμα εισηγητικού τίτλου: Ψηφιακό αποτύπωμα και διαδικτυακή Φήμη (Τι είναι το ψηφιακό αποτύπωμα και η διαδικτυακή φήμη, με ποιον τρόπο οι επιλογές του παρόντος επηρεάζουν το μέλλον των παιδιών και των εφήβων και ποια είναι τα σημεία που γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ποιο είναι το στοίχημα της Ρομποτικής στην εκπαίδευση και πώς μπορούμε να γνωρίσουμε στα παιδιά μας τα παιχνίδια στο διαδίκτυο με έναν διαφορετικό τρόπο.).


3. Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας, Κοινωνική Λειτουργός με θέμα εισηγητικού τίτλου: Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας που προστατεύουν από το διδίκτυο  (Πόσο εύκολο είναι για έναν γονιό να βάλει όρια στο παιδί του σε σχέση με το διαδίκτυο; Τι βοηθά και τι δυσκολεύει την κατάσταση; Μπορεί μέσα από το διαδίκτυο ένα παιδί να οδηγηθεί και σε συμπεριφορές ακραίες ή και παράνομες που θα το φέρουν αντιμέτωπο με το νόμο; Ποιος είναι ο νέος κίνδυνος για τους εφήβους όταν αναρτούν υλικό ή ακόμη κι όταν στέλνουν ή δέχονται μηνύματα που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα, εικόνες ή φωτογραφίες άλλων ανηλίκων; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο γονέας για να προστατεύσει το παιδί του αλλά και τον ίδιο από καταστάσεις που μπορεί να τον φέρουν σε δύσκολη θέση; Ναι, αυτά τα χρόνια διαπιστώσαμε ότι το διαδίκτυο είναι υπέροχο αλλά έχει και κακοτοπιές! Είναι σίγουρο, όμως, ότι μπορούμε να τις αποφύγουμε. Πώς; αν παιδιά, έφηβοι και γονείς είμαστε ενημερωμένοι και φροντίζουμε να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας.). 


Αρχικά, το λόγο πήρε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης των Δ.Σ. της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος ο οποίος αφού εξήρε το συνεργατικό πνεύμα της κοινής δράσης, ευχαρίστησε τόσο τους εισηγητές για την αποδοχή της πρόσκλησης όσο και το παριστάμενο κοινό για την αθρόα συμμετοχή του. Ακολούθως και μετά το πέρας των εισηγήσεων, συντόνισε την πολύ ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση που επακολούθησε.


Στο τέλος, η Διευθύντρια και η Υποδιευθύντρια του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας κ.κ. Βασιλική Μάλαμα και Βαρβάρα Σωτηρίου, αφού ευχαρίστησαν και συνεχάρηκαν τους εισηγητές, τους προσέφεραν αναμνηστικά δώρα!




Ήταν μία ενημερωτική, διαδραστική εκδήλωση η οποία έδωσε απαντήσεις σε πολλά ακανθώδη ζητήματα και επίκαιρα ερωτήματα που συνδέονται με τα τεράστια οφέλη αλλά και τους πλείστους, υποκρυπτόμενους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου και των διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λοιπών εφαρμογών. Ειδικότερα, οι παριστάμενοι/ες ενημερώθηκαν για το ποιος θεωρείται καλός ψηφιακός πολίτης, ποια είναι τα δικαιώματά του και οι υποχρεώσεις του στο διαδίκτυο, ποιες θετικές συμπεριφορές διαδικτυακής επικοινωνίας θα πρέπει να υιοθετήσει, με ποιο τρόπο θα αναγνωρίζει τις παγίδες που κρύβει μια διαδικτυακή επικοινωνία λαμβάνοντας υπόψη του τα συναισθήματα των ανθρώπων όταν αλληλεπιδρούν στο διαδίκτυο, πώς θα ισχυροποιηθεί ώστε να είναι ανθεκτικός και ψύχραιμος σε επιβλαβείς διαδικτυακές συμπεριφορές, πού να απευθύνεται σε περίπτωση ηλεκτρονικής απειλής ή ενδεχόμενου κινδύνου και πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία Block/report. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στη συμβολή της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση  των κινδύνων του διαδικτύου στα παιδιά και τους εφήβους καθώς και στη δημιουργική του χρήση. 



Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της εισηγητικής ομάδας κ.κ. Βασίλειο Πουλόπουλο, Παναγιώτη Πετρόπουλο και Αγγελική Ρουμελιώτη που με υπευθυνότητα, επιστημονικότητα, άμεσο, επικοινωνιακό και τεκμηριωμένο λόγο παρουσίασαν με πληρότητα το πολυδιάστατο εύρος αυτής της τόσο σημαντικής και σύγχρονης θεματικής καθώς και σε όλα τα μέλη της διοργανώτριας αρχής (Σύμβουλος Εκπ/σης της 2ης Εν. της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας, Ε.Π.Α. Καλαμάτας, Δ.Σ.: 5ο, 8ο, 9ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 16ο, 22ο Καλαμάτας, Σπερχογείας και τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπουγά) για το συνεργατικό πνεύμα, το σχολαστικό σχεδιασμό και την εξαιρετική οργάνωση – υλοποίηση αυτής της πολύ χρήσιμης και αξιόλογης εκδήλωσης! Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Διευθύντρια του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας κ. Βασιλική (Βίνα) Μάλαμα για τη μεγάλη της συμβολή στο όλο εγχείρημα, στους/στις εκπ/κούς του φιλόξενου Σχολείου της (ιδιαίτερα στον κ. Νικόλαο Γάλλο που είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη) καθώς και σε όλους/ες τους/τις παριστάμενους/ες διευθυντές/ντριες - εκπαιδευτικούς και γονείς για το συνεχές, ειλικρινές, αμέριστο ενδιαφέρον τους και την ενεργό συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης!

Συνοπτική παρουσίαση της Ε.Π.Α. Καλαμάτας οι δράσεις της οποίας στεγάζονται στο χώρο των Δικαστηρίων: 


Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας (Ε.Π.Α.Κ.) επαναλειτούργησε τον Φεβρουάριο 2018 στην Καλαμάτα (Έδρα Εφετείου). Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει πραγματοποιήσει σειρά από δράσεις με μεγάλη επιτυχία εστιάζοντας στην ανάπτυξη και την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Με τη λειτουργική της δραστηριότητα στηρίζει, πάντοτε, το έργο των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Την εκδήλωση κάλυψε ειδησεογραφικά το περιφερειακό, τηλεοπτικό κανάλι Best (https://best-tv.gr/o-pseytikos-kosmos-toy-diadiktyoy-kai-oi-sovaroi-kindynoi-video/), το οποίο και ευχαριστούμε, θερμά όχι μόνον για την σημερινή του παρουσία αλλά και για το έμπρακτο και συνεχές ενδιαφέρον του για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της Μεσσηνίας και των λοιπών Περιφερεικών Ενοτήτων της Πελοποννήσου!

Πηγή φωτογραφικού υλικού: Τζίνα Καρακασίλη, Εκπ/κός ΠΕ70 του 16ου Δ.Σ. Καλαμάτας.





Σχόλια