Π.Δ.Ε.Πελοποννήσου, Τ.Ο.Δ.Α. Παν. Πελοποννήσου, Δ.Π.Ε. Αργολίδας, Λακωνίας & Μεσσηνίας: Υλοποίηση Επιμορφωτικής Δράσης για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό

 

Σήμερα,  Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 (17:45 - 20:30), στην Αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) υλοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, επιμορφωτική δράση, με θέμα: «Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στο Δημοτικό Σχολείο», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Πελοποννήσου, και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Π.Ε.) Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας δια των Συμβούλων Εκπαίδευσης Δασκάλων


Η δράση απευθύνθηκε στους/στις εκπαιδευτικούς και στους γονείς – κηδεμόνες μαθητών/τριών των Δημοτικών Σχολείων των παραπάνω αναφερόμενων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι/ες μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex.


 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Οικονομόπουλος καθώς και οι Διευθυντές/ντρια των προαναφερόμενων Διευθύνσεων κ.κ. Αντώνιος Κωνστάνταρος, Δημήτριος Σίδερης, και Θεοφανεία Σιούτη. Τη διαδικτυακή διαχείριση - συζήτηση ανέλαβαν από κοινού οι Σύμβουλοι Εκπ/σης Λακωνίας και Μεσσηνίας κ.κ. Ιωάννης Γιαννικοπουλος, Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος και Αθανασία Χρονοπούλου.






 Οι θεματικές των παρουσιάσεων με τους αντίστοιχους εισηγητές ήταν οι κάτωθι:

1.       Βία και εκφοβισμός στον χώρο του σχολείου: Τι πρέπει να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί και γονείς με εισηγητή τον Δρ. Αντώνιο Κ. Τραυλό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


2.       Η θυματοποίηση στα ελληνικά σχολεία: Μοντέλο σύγκλισης στη στοχοποίηση με εισηγητή τον κ. Ηλία Σαριπανίδη, Εκπαιδευτικό – Υποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

3.       Διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας: Πλαίσιο, πρακτικές, εργαλεία με εισηγητή τον κ. Αντώνιο Κοκκονό, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δασκάλων της ΔΠΕ Λακωνίας – Υποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Στο τέλος (19:40–20:30), οι Εισηγητές απάντησαν στα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους/τις παριστάμενους/ες εκπ/κούς και γονείς δια ζώσης ή εξ αποστάσεως σε μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. 



Στην επιμορφωτική εσπερίδα αναλύθηκε διεξοδικά ο εκφοβισμός μεταξύ των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον ως ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο που αφορά την εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου από παιδιά σε παιδιά. Τονίστηκε ότι διαχρονικά και διεθνώς αναδεικνύεται από τα πλέον σοβαρά σχολικά προβλήματα που στην εκδήλωσή τους συμβάλλει η δυναμική αλληλεπίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και ειδικότερα τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, τα χαρακτηριστικά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, διάφορες πλευρές του σχολικού περιβάλλοντος και κοινωνικοί παράγοντες. Αναφέρθηκαν επίσης, επιδημιολογικά δεδομένα ως προς τη συχνότητα του φαινομένου ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνέπειες του εκφοβισμού ως πολύ σοβαρές και καθοριστικές για την ψυχοκοινωνική παιδική ανάπτυξη και εξέλιξη. Οι επιπτώσεις είναι τόσο σωματικές, όσο και ψυχικές και κοινωνικές και έχει φανεί ότι εάν δεν διαγνωσθούν και δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα έχουν δυσοίωνη πρόγνωση. Μέσα από τις διαπιστώσεις της εκδήλωσης αναδείχτηκε η ανάγκη αντιμετώπισης του εκφοβισμού με την εφαρμογή πολυδιάστατων ολιστικών προγραμμάτων στα σχολεία, όπως διάφορα ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης, κινητοποίησης φορέων, νομικής και ουσιαστικής υποστήριξης των εκπ/κών καθώς και κοινωνικής αφύπνισης, ανασύνταξης και ανασυγκρότησης. 



Θερμά συγχαρητήρια στους εισηγητές για την αρτιότητα και την επιστημονικότητα των εισηγήσεών τους, στην οργανωτική ομάδα για το σχολαστικό σχεδιασμό και την επιτυχή υλοποίηση της εσπερίδας καθώς και στους/στις τριακόσιους/ες, περίπου, συμμετέχοντες/ουσες εκπ/κούς και γονείς/κηδεμόνες για το ειλικρινές, αμέριστο ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους!




Σχόλια