2η Εν. Δ.Σ. της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας: 1η Έκθεση Εικαστικής Μαθητικής Δημιουργίας στην Καλαμάτα


Σε μια πολυδύναμη εκπαιδευτική κοινότητα ο ρόλος των εκπαιδευτικών της καθημερινής πράξης, με την αξιοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού, είναι καθοριστικός ως προς τη δημιουργία σχολικών τάξεων όπου οι μαθητές/τριες, μέσα από την αναπτυσσόμενη δημιουργική δυναμική - διαδικασία, ανακαλύπτουν, γνωρίζουν και κατανοούν τον Εαυτό τους, τους Άλλους και το ευρύτερο περιβάλλον με έναν ευφάνταστο, καλλιτεχνικό, εκφραστικό προσανατολισμό! Στο πλαίσιο, λοιπόν, της μαθητικής γνωριμίας, εξοικείωσης, αισθητικής απόλαυσης με τις εικαστικές τέχνες, σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, άνοιξε τις πύλες της η 1η Έκθεση Εικαστικής Μαθητικής Δημιουργίας για το φιλότεχνο κοινό της Καλαμάτας,  παραμένοντας ανοιχτή έως και την Τετάρτη 31 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του φιλόξενου 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας! Σε αυτό το εικαστικό, συνεργατικό  ραντεβού πολυθεματικής έκφρασης, συμμετέχουν τα κάτωθι δέκα Δημοτικά Σχολεία της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας:


1.       Δ.Σ. ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ

2.       Δ.Σ. ΒΑΛΥΡΑΣ

3.       1ο Δ.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ («Π. ΦΩΤΕΑΣ»)

4.       Δ.Σ. ΕΥΑΣ

5.       Δ.Σ. ΜΕΡΟΠΗΣ

6.       8ο Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

7.       9ο Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

8.       11ο Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

9.       13ο Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

10.   16ο Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Αρχικά, οι καλεσμένοι/ες επισκέπτες/τριες παρακολούθησαν ένα σύντομο video από τις περιοχές των Σχολείων και από την περίοδο προετοιμασίας της Έκθεσης. Στη συνέχεια, στο σύντομο εναρκτήριο τελετουργικό, πήραν το λόγο οι συνδιοργανωτές κ.κ. Αντώνιος Ρούσσος, Διευθυντής του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας και Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος, Σύμβουλος Εκπ/σης των Δημοτικών Σχολείων της 2ης Ενότητας της  Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας. Επακολούθησε ένας μικρός κύκλος χαιρετισμών από τους παριστάμενους επίσημους προσκεκλημένους, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Πρόεδρο της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής  του Δήμου Καλαμάτας κ. Παύλο Κλάδη και τον Αντιδήμαρχο Υγείας & Παιδείας του Δήμου Μεσσήνης κ. Γεώργιο Στραβόλαιμο.



Στη συνέχεια, η Χορωδία του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μουσικού κ. Νείλου Παπά, ερμήνευσαν έναν κύκλο πέντε τραγουδιών με ενδιάμεση ενημέρωση των προσκεκλημένων για τα επί μέρους εκθέματα της Έκθεσης.




Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός Εικαστικής & Θεατρικής Αγωγής κ. Ιωάννης Δρίτσας. Το μικρό τελετουργικό έκλεισε με την κήρυξη της έναρξης της Έκθεσης από τον Πρόεδρο της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής  του Δήμου Καλαμάτας κ.  Παύλο Κλάδη, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό!







Είχε προηγηθεί μία πολυήμερη, επίμονη και επίπονη προετοιμασία του χώρου στέγασης της Έκθεσης στην οποία συμμετείχαν, πέρα από τη διοργανώτρια αρχή, πολλοί/ές διευθυντές/ντριες σχολείων, εκπ/κοί και λοιπό, υποστηρικτικό προσωπικό με ιδιαίτερη συνέπεια, χαρά, θετική ενεργητική διάθεση, μεράκι και πολύ χιούμορ!


 

Στο Δ.Σ. Αριστομένη τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, με διαθεματικό και συνεργατικό χαρακτήρα δημιούργησαν με ανάμειξη χρωμάτων, με χαρούμενη δημιουργική διάθεση και μελέτη, πολλές κατασκευές ελεύθερου σχεδιασμού αλλά και ειδικότερου με αφορμή τις Φυσικές Επιστήμες (χειροκίνητη αντλία νερού, φάρος, πύραυλος WaterRocket, αγωγοί-μονωτές, ηλεκτρικό κύκλωμα). Η σχολική τους εφημερίδα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, από το Εκθεσιακό τους Περίπτερο! Άλλωστε, η Έκθεση αποτέλεσε μια ευκαιρία για κάτι διαφορετικό και οι ευκαιρίες για τα περιφερειακά σχολεία, όπως και το δικό τους, είναι περιορισμένες σε σχέση με τα αστικά σχολεία. 

 



Στο Δ.Σ. Βαλύρας οι μικροί καλλιτέχνες άνοιξαν στο σχολείο τους ένα παράθυρο Τέχνης με άρωμα Αρχαίας Μεσσήνης και χρώμα νεανικής δημιουργικότητας απεικονίζοντας σε πίνακες ζωγραφικής με επιτυχία και εκπληκτική ομορφιά: το Εκκλησιαστήριο, το Στάδιο, το δωρικό πρόπυλο του Γυμνασίου, την Αρκαδική πύλη, Kίονα, Kιονοστοιχία και την εξωτερική άποψη του Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, με πηλό κεραμεικής κατασκεύασαν πέντε θεατρικές μάσκες, μία μακέτα με κίονες και  ένα ζεύγος μαρμάρινων ποδιών ενώ με υλικό ΙΤΟΝ αναπαρέστησαν το Αρχαίο Στάδιο. Επιπλέον, με πίνακες ζωγραφικής και κεραμεικές κατασκευές με το σύνθημα: «Με χρώμα και πινέλο, χτίζω τον κόσμο που θέλω», εκφράστηκαν δημιουργικά με ζωντάνια, ξεδίπλωσαν τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο και άφησαν το δικό τους καλλιτεχνικό άρωμα στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία που απορρέει από τη δημιουργική έμπνευση και την αισθητική προδιάθεση των τρυφερών νεανικών ψυχών!






Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από το 1ο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης «Π. Φωτέας» στη Στούπα Μεσσηνίας ανέδειξαν, με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό, το λαογραφικό πλούτο της χώρας μας παρουσιάζοντας έργα ζωγραφικής, κολάζ, υφαντικής τέχνης και τον αργαλειό, κάποια εκπροσωπούν την arte povera, κούκλες για κουκλοθέατρο. 

 

 

Οι μαθητές/τριες του Δ.Σ. Εύας παρουσιάζουν διάφορες εικαστικές συνθέσεις εμπνευσμένες από το αρχαίο θέατρο, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη (μάσκες αρχαίου θεάτρου - προσωπεία,  υδάτινες ζώνες, φυσικές διεργασίες, παρουσιάσεις από την Ηelmepa, εικαστικές δημιουργίες με θεματικές ιστορικού και φυσιολατρικού περιεχομένου, διάφορα σκίτσα, κ.ά.). 


 

Το Δημοτικό  Σχολειό Μερόπης συμμετέχει στη καλλιτεχνική έκθεση με έργα των μαθητών/τριών όλων των τάξεων, εμπνευσμένα από τη φύση και την καθημερινότητα. Χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά και οι θεματικές αντλήθηκαν από τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα συνδυαζόμενα με τη στοχοθεσία των  Α.Π. (ζωγραφική σε καμβάδες ευρείας θεματικής με έμφαση στο φυσικό περιβάλλον και την αφηρημένη τέχνη με την τεχνική συμμετρικού αιωρούμενου χρώματος, διάφορες εικαστικές συνθέσεις με τέμπερες, μπατονέτες, υλικό αμπαλάζ με φυσαλίδες, κατασκευή της Παιδικής Χαράς της τοπικής κοινότητας, κ.ά.). 


 


Το 8ο Δ.Σ. Καλαμάτας επέλεξε να παρουσιάσει έργα που αποτελούν προϊόντα μελετών που έγιναν στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος των εικαστικών:  συλλογικές εργασίες που έγιναν ανά τμήμα ώστε να αναδειχθεί η πολυφωνία και το ομαδικό πνεύμα των μαθητών/τριών. Οι μελέτες των δύο τμημάτων της Γ’ τάξης βασίστηκαν στα γραμμικά σχέδια που έκανε ο Γάλλος ζωγράφος Henri Matisse τη δεκαετία του 1940 με θέμα τα γυναικεία πρόσωπα. Οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης μελέτησαν τα δύο έγχρωμα κολάζ του Henri Matisse με θέμα τον Ίκαρο μεταφέροντας  τα σχήματα με αναλογίες και κλίσεις γραμμών στο χαρτί τους χρωματίζοντας με έγχρωμα μολύβια τα σχήματα παραμορφώνοντας τις βασικές αποχρώσεις του πρωτότυπου έργου και χρησιμοποιώντας τις δικές τους γραφές. Οι μαθητές/τριες της Ε΄ Τάξης ασχολήθηκαν με δύο ρητά καλλιτεχνών. Στο πρώτο, ο Pablo Picasso μιλάει για την δύναμη της τέχνης να επαναπροσδιορίζει την πραγματικότητα, ενώ στο δεύτερο, ο Γάλλος ζωγράφος Edgar Degas μιλάει για την τέχνη σαν ένα παιχνίδι βλεμμάτων. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν stencil ευθείας και καμπύλης γραμμής για να κατασκευάσουν γράμματα, τα οποία με την σειρά τους έφτιαξαν το κείμενο των δύο ρητών. Έπειτα, χρωμάτισαν το αρνητικό μέρος των γραμμάτων με έγχρωμα μολύβια ακολουθώντας όλες τις αρχές της εικαστικής γλώσσας.  Οι μικροί δημιουργοί της ΣΤ’ Τάξης ασχολήθηκαν με την αποτύπωση της Guernica από τον Ισπανό ζωγράφο Pablo Picasso που εκτέθηκε λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού μελέτησαν το ιστορικό γεγονός του βομβαρδισμού της Γκερνίκα, την διαδικασία δημιουργίας του πίνακα και την πρώτη έκθεσή του, διαχώρισαν τις μορφές του και τις επανασχεδίασαν. Κάθε ομάδα μαθητών, χρησιμοποιώντας μαύρο χρώμα νερού και καφέ χαρτί περιτυλίγματος δημιούργησε τις δικές της παραλλαγές των μορφών, σύμφωνα με την θεωρία των σημείων, γραμμής και σχήματος. Στο τέλος, τα παιδιά ανασύνθεσαν τη δική τους Γκερνίκα μαζί με έναν διάλογο που στιγμάτισε την ιστορία της τέχνης. Το Εικαστικό Περίπτερο συμπληρώθηκε από εικαστικά έργα των μικρών μαθητών/τριών της Α΄ Τάξης με θεματική το Φυσικό Περιβάλλον και την αφηρημένη τέχνη (Οι 4 Εποχές του Έτους, Μαθαίνουμε τα σχήματα μέσα από την τέχνη Kandinski)! 

 






Τα παιδιά του 9ου Δ.Σ. Καλαμάτας παρουσιάζουν μερικά από τα έργα που ζωγράφισαν στην τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι επισκέπτες/τριες μπορούν να δουν και να απολαύσουν πορτραίτα Φαγιούμ, τοπία, νεκρές φύσεις, κολάζ, τεχνική αργαλειού σε χαρτί, έργα με προοπτική και έργα με τεχνική χάραξης σε μαύρη μπογιά.





Οι μαθητές/τριες του 11ου Δ.Σ. Καλαμάτας εκθέτουν μερικά από τα έργα που ζωγράφισαν την τρέχουσα σχολική χρονιά (2022-23). Ειδικότερα, πορτραίτα Φαγιούμ, κολάζ, τοπία, νεκρές φύσεις, χρωματικές ασκήσεις με τα θερμά και ψυχρά χρώματα, έργα με τεχνική χάραξης σε μαύρη μπογιά, ασπρόμαυρα σχέδια με τόνους, γεωμετρικά τοπία με αποχρώσεις, έργα με τεχνική χάρτινου αργαλειού, συνθέσεις με ανάμεικτες τεχνικές, έργα με προοπτική καθώς και κατασκευές αφρικάνικης μάσκας από οντουλέ χαρτόνι. Στο Περίπτερο της Σ.Μ.  εκτίθενται, επίσης, μικροκατασκευές - κύβοι οπτικής τέχνης και έργα που ζωγράφισαν τα παιδιά αφού μελέτησαν ζωγράφους όπως τους Κλωντ Μονέ, Πικάσο και Αρτσιμπόλντο. 

 



 

Το 13ο Δ.Σ. Καλαμάτας συμμετέχει στην Έκθεση με μαθητικές δημιουργίες που είναι αποτέλεσμα δράσεων με αφορμή διάφορα επετειακά γεγονότα, διδακτικά αντικείμενα και σχολικές δράσεις με έμφαση στη συμμετοχή της Σχολικής Μονάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Με αφορμή τα επετειακά γεγονότα ξεχωρίζουν δύο ζωγραφιές σε μεγάλο μέγεθος ενώ με αυτήν της καθημερινής διδασκαλίας παρουσιάζονται ζωγραφικές απεικονίσεις με διάφορες τεχνικές. Ως προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ παρουσιάζονται τρία κόμικ. Τα δύο από αυτά έχουν δημιουργηθεί για το μύθο της Ευρώπης και της Περσεφόνης και Δήμητρας, ενώ το τρίτο είναι προϊόν μυθοπλασίας των μαθητών/τριών με ήρωες από έξι διαφορετικές συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες σε σύγχρονο περιβαλλοντικό θέμα. Σε αυτή τη θεματική εντάσσεται και η κατασκευή απεικονίσεων με decoupage σε κεραμίδια και μια τρισδιάστατη πυραμίδα.





 

Το 16ο Δ. Σ. Καλαμάτας μας ομορφαίνει τη ζωή με λουλούδια, δέντρα, φιγούρες, και πολλές κατασκευές από άδειες συσκευασίες τροφίμων, χαρτοσακούλες, κορδέλες και άχρηστα χαρτόκουτα, τα οποία -πριν βρουν τον δρόμο τους προς τον κάδο ανακύκλωσης- βρήκαν μια νέα ζωή στα χέρια των μαθητών/τριών του σχολείου τους. Τα παιδιά επιστράτευσαν τη φαντασία και δημιουργικότητά τους με αφορμή ένα παραμύθι, ένα τραγούδι, την παράδοση, μια επέτειο... Στόχος των έργων τους ήταν η συνειδητοποίηση και η εδραίωση της συνήθειας της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης ευτελών υλικών, καθώς και η συνεργασία, η ομαδικότητα και η ικανοποίηση της δημιουργίας! Στα αξιοσημείωτα του Εκθεσιακού τους Περιπτέρου η αναγραφή barcode στα ενημερωτικα ταμπελάκια των εκθεμάτων για την περαιτέρω διευκρινιστική αναζήτησή τους στο διαδίκτυο!







Στα αξιοσημείωτα της σημερινής ημέρας και ο πλούσιος μπουφές με διάφορα εδέσματα που ήταν στη διάθεση των παιδιών και των παριστάμενων προσκεκλημένων – επισκεπτών/τριών, προσφορά του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας!

 



Πρόκειται για μία σύγχρονη Έκθεση που, αξιοποιώντας τις μαθητικές δυνατότητες στο χειρισμό απλών υλικών και μέσων, παρουσιάζει εικαστικά έργα διαφόρων τεχνοτροπιών με άποψη, δημιουργική εκφραστικότητα και πλούσιο συναίσθημα! Οι επισκέπτες/τριες προσεγγίζουν, κατανοούν και απολαμβάνουν τα παιδικά έργα συνηδειτοποιώντας ενεργά, την αναγκαιότητα διάσωσης του περιβάλλοντος μέσα από  τη συμμετοχή και εγρήγορση αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη που έχουν ως άνθρωποι απέναντι στην ανεξέλεγκτη εξάντληση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη μας!




Θερμά συγχαρητήρια στους/στις μικρούς/ές καλλιτέχνες/ιδες - δημιουργούς για αυτήν την πανέμορφη εικαστική πολυμορφία που μας παρουσιάζουν με ένα μοναδικό, ευφάνταστο παιδικό παρορμητισμό, εικαστική έμπνευση και πλήρη κατανόηση της τεράστιας σημασίας της τέχνης στην επικοινωνία ιδεών, αξιών και αντιλήψεων ανάμεσα σε διαφορετικούς Πολιτισμούς! Ένα μεγάλο «Μπράβο» στους/στις εκπαιδευτικούς τους που υποστήριξαν -ανιδιοτελώς- αυτή την προσπάθεια, τρανή απόδειξη του μεγαλείου της εκπαίδευσης σε όλες της τις εκφάνσεις που αναδεικνύει και διατρέχει όχι μόνον την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά! Ιδιαίτερη μνεία για τη μεγάλη τους συνεισφορά στην επιτυχία της εκδήλωσης θα πρέπει να σημειωθεί για τους/τις εκπ/κούς κ.κ. Ελένη Σταματελιά (ΠΕ70), Κων/να Μπούρα (ΠΕ70), Γεώργιο Ανδρινόπουλο (ΠΕ70), Παναγιώτα Σπηλιοπούλου (ΠΕ70), Δημήτριο Γκότση (ΠΕ70) και Κυριάκο Μανώλη (ΠΕ 06) (Δ.Σ. Αριστομένη), Βασίλειο Καράμπελα (ΠΕ70) (Δ.Σ. Βαλύρας), Άννα Κουτσοσπύρου (1ο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης «Π. Φωτέας»), Μαριαντίνα Βουδούρη Ζαφειρίου (ΠΕ70) (Δ.Σ. Εύας)Κυριακή Καρμοίρη (ΠΕ70) και Γρηγόριο Δημητρίου (ΠΕ70) (Δ.Σ. Μερόπης), Αθανάσιο Σαμπαζιώτη (ΠΕ08), Βασιλική Χαραλαμποπούλου (ΠΕ70) & Νικόλαο Γάλλο (ΠΕ70)  (8ο Δ.Σ. Καλαμάτας), Μαρία Νίκη Βατσάκη (ΠΕ08) (9ο & 11ο Δ.Σ. Καλαμάτας), Ελένη Βασιλοπούλου (ΠΕ70), Παναγιώτη Κυρίτση (ΠΕ70), Μαρία Ζαφειροπούλου (ΠΕ70) (13ο Δ.Σ. Καλαμάτας), Τζίνα Καρακασίλη (ΠΕ70), Δημήτριο Στεργιούλη (ΠΕ70), Βίκυ Αθανασοπούλου (ΠΕ70), Φωτεινή Αλεξανδροπούλου (ΠΕ70), Δωράνθη Κυριοπούλου (ΠΕ70), Δημήτριος Κωστής (ΠΕ70), Μαρία Ανδριανοπούλου (ΠΕ70) & Βασίλειος Σωφρονάς (ΠΕ70) (16ο Δ.Σ. Καλαμάτας) αλλά και όσους/ες συνέβαλλαν, με τον δικό τους τρόπο και σε όποιο βαθμό, στη δημιουργία αυτών των μικρών εικαστικών θησαυρών! Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» και θερμά συγχαρητήρια στους Διευθυντές/ντριες των δέκα Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν στην Έκθεση κ.κ. Χρήστο Δημόπουλο (Δ.Σ. Αριστομένη), Χρήστο Σταυρόπουλο (Δ.Σ. Βαλύρας), Αθανασία Κάτσικα (1ο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης «Π. Φωτέας»), Πετρούλα Γεωργοπούλου (Δ.Σ. Εύας), Κωνσταντίνο Κοντό (Δ.Σ. Μερόπης), Αντώνιο Ρούσσο (8ο Δ.Σ. Καλαμάτας - συνδιοργανώτρια αρχή - οικοδεσπότης), Ζωή Καλαμπόκη (9ο Δ.Σ. Καλαμάτας), Παναγιώτη Χαϊδεμένο (11ο Δ.Σ. Καλαμάτας), Αναστάσιο Ζόμπολα (13ο Δ.Σ. Καλαμάτας) και Απόστολο Ζαρκινό (16ο Δ.Σ. Καλαμάτας). Η συμβολή - συνδρομή - προσφορά τους σε αυτό το πρώτο πολιτιστικό εγχείρημα ήταν πραγματικά ανεκτίμητη! Επίσης, πολλά συγχαρητήρια στον Παρουσιαστή της σημερινής εκδήλωσης κ. Ιωάννη Δρίτσα για την εξαιρετικά επιμελή  παρουσίασή της με επικοινωνιακή χαρισματικότητα, μεθοδικότητα, πληρότητα και ευελιξία καθώς και στον Καλλιτεχνικό Υπεύθυνο της Χορωδίας κ. Νείλο Παπά και στα παιδιά που την απάρτιζαν για το άρτιο μουσικο-ακουστικό, αισθητικό αποτέλεσμα!



Τέλος, θερμές ευχαριστίες στους/στις παριστάμενους/ες Αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης κ.κ. Παύλο Κλάδη (Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας) και Γεώργιο Στραβόλαιμο (Αντιδήμαρχος Υγείας & Παιδείας Μεσσήνης) αντίστοιχα, στις Συμβούλους Εκπ/σης των Δημοτικών Σχολείων της 1ηςτης 3ης Ενότητας και της Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας κ.κ. Αθανασία Χρονοπούλου, Αικατερίνη Καλύβα και Ελένη Κανακάρη, στα Μέλη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Μεσσηνίας και στους/στις Γονείς των μαθητών/τριών και, ιδιαίτερα, στους/στις Διευθυντές/ντριες των Σχολικών Μονάδων από άλλες Ενότητες της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας αλλά και στα παιδιά μας από τα Δημοτικά Σχολεία Εύας και Βαλύρας που παρέστησαν με χάρη και αυθορμητισμό στην τελετή Έναρξης της σημερινής Εκθεσιακής Ημέρας συμμετέχοντας και ενισχύοντας αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια!




Υ.Γ.: Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Καλαμάτας για την προμήθεια των Πινάκων-Ταμπλό της Έκθεσης καθώς και τους κ.κ. Αντώνιο Ρούσσο, Αναστάσιο Ζόμπολα, Πέτρο Μαυροειδή, Γρηγόριο Δημητρίου, Παντελή Ρίζο και Νικόλαο Γάλλο που μερίμνησαν για τη μεταφορά και την τοποθέτησή τους στον εκθεσιακό χώρο, την Υπεύθυνη Καθαριότητας του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας κ. Παναγιώτα Γεροντάρη και την κ. Χρύσα Κόλκα για την επιμέλεια του μπουφέ! Τέλος, θερμές ευχαριστίες στην τοπική εφημερίδα Θάρρος για τον εγκωμιαστικό σχολιασμό και την έντυπη και ηλεκτρονική καλυψη της δράσης!

 




Τρίτη 30 - 05- 2023: 

Οι επισκέψεις συνεχίζονται...!








Δημοσίευση Εφημερίδας "Θάρρος" την Τρίτη 30 Μαΐου 2023:



Για να δείτε την ηλεκτρονική ανάρτηση της εφημερίδας,

πατήστε εδώ .


Τετάρτη, 31-05-2023: 
Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν στις 14.00.













Επιπρόσθετα, ευχαριστούμε, θερμά,  τους/τις εκπ/κούς κ.κ. Βασίλειο ΚαράμπελαΜαρία Νίκη Βατσάκη, Αλεξάνδρα Ξηρογιάννη, Ελένη Σταματελιά,  Βίκυ Αθανασοπούλου, Σταματίνα Κατσιβέλη, Μαρία Ζαφειροπούλου, Ναυσικά Χρονοπούλου & Άννα Κουτσοσπύρου για την ανάληψη της ευθύνης της ξενάγησης των επισκεπτών/τριών στον εκθεσιακό χώρο την οποία διεκπεραίωσαν με ευχέρεια, συνέπεια, πληρότητα και απόλυτη επιτυχία!


Και του Χρόνου με Υγεία!



Σχόλια